Okosan költesz ?


OKOSAN KÖLTESZ? 

Az igények és kívánságok kultúrájában élünk. Már korán arra kondicionálnak minket, hogy hatalmas értéket tulajdonítsunk az anyagi javaknak – a divatos autóknak, nagy háznak, a menő ruháknak. Ez az, amit sokan próbálnak egyfolytában elérni. Gyakran még meg is győzzük magunkat, hogy miután megszerezzük ezeket a dolgokat, boldogok leszünk. 

RÖVID IDEIG TARTÓ KIELÉGÜLÉS

Gondolj csak a legutóbbi izgalmas vásárlásodra. Meddig tartott az izgalom? Egy nap, egy hét, egy hónap? Valószínű, hogy a buzgalom viszonylag gyorsan elpárolgott, mivel a vásárlásaink többségéből származó öröm csak átmeneti. És amikor eltűnik, egy új vágyra vagy igényre cserélődik, ami újraindítja az egészet. 

Ezért hallod azt, hogy “Miért van az, hogy mindenem megvan, mégis boldogtalan vagyok?”. Ez mind arra az egyszerű okra vezethető vissza, hogy: örömöt ugyan adhat az, ha megszerzed vágyaid tárgyát, de csupán ez, boldoggá nem fog tudni tenni. 

Most ez nem azt jelenti, hogy nem kellene pénzt költened. A megfosztottság vagy a fukarság nem megoldás. De tudatosnak és óvatosnak kell lenned, hogy hova megy a pénzed. 

ÉPÍTŐKOCKÁK

Kétféleképpen lehet nézni minden egyes fillért, amit elköltesz. Láthatod úgy, mint egy kis részét a jövedelmednek, amit ma elköltesz. Vagy láthatod úgy, mint egy kis lépést valami nagyszerű felé, amit felépítesz. 

A KIS DOLGOK ÖSSZEADÓDNAK

Gondold át, hogyan költöd a pénzed napi szinten. Rendszeresen látogatod a helyi kávézót? Milyen gyakran jársz étterembe? Szokást csinálsz abból, hogy étteremben ebédelj? 

Milyen értéket adnak ezek a költési minták az életedhez? Valószínűleg nem sokat. Ám ha megritkítod a pazarló költekezést, rájössz, hogy jelentősen megváltoztathatod az anyagi helyzetedet. Egy anyagilag biztos jövő ígérete lényegesen több előnnyel jár a ma kényelménél.

NAGYCÍMLETŰ CUCCOK

Most gondolj a luxuscikkekre, amikre költesz. Milyen gyakran vásárolsz online? Mindig a legújabb és legnagyszerűbb technológia érdekel? Mekkora összeget költesz ruhára? 

Ahhoz, hogy az ilyen típusú költéseket ritkítsd, elengedhetetlen, hogy tudatosuljon, miért vásárolsz ilyesmiket. Annak a megértése, hogy honnan származnak az igényeid és kívánalmaid lehetővé teszi számodra, hogy jobban urald az érzelmeidet, és végül segít abban, hogy tudatosabb döntéseket hozz arról, mire költöd a pénzed. 

HOL VAN AZ ÉRTÉK?

Amikor meghozzuk ezeket a vásárlási döntéseket, öntudatlanul is, olyan életekhez szeretnénk hozzájutni, mint amit azok a „minta” emberek élnek, akik a beteljesülést a legrosszabb helyeken keresik, miközben elhanyagolják azt, ami igazán számít – a kapcsolatokat, egészséget, a lelket. Arról nem is beszélve, hogy gyakran anyagilag is ki vagyunk  feszülve, amiatt, hogy folyamatosan olyan dolgokba öntjük a pénzt, amik valós értéket nem adnak az életünkhöz.

Mielőtt költesz, fontos, hogy ellenőrizd, mit is akarsz valójában. Egy kis öröm morzsát, vagy fundamentumot a boldogságodhoz vezető úton? De az is lehet, hogy csupán kialakítottál egy könnyed költekezési szokást, amiből érdemes lenne visszavenned.

AZ IGAZI GAZDAGSÁG MÉRTÉKE

Az igazi gazdagságot nem lehet abban mérni, hogy mennyi pénzed van, mennyi dolgot tulajdonolsz. Abból származik, hogy egy rendkívüli testi és lelki életminőséget tudsz élni. Mindannyian megtaláljuk az utat, ami a boldogságunkhoz vezet, ami értelmet ad az életünknek, így csak Te tudod meghatározni, hogy egy adott vásárlás mekkora valós értékkel bír a Te életedben.

Tehát kezdj el okosan költeni. Igazítsd a szokásaidat ahhoz a célodhoz, hogy igazi értéket teremtsen az életedben. Lehet, hogy meglepődsz majd azon, ami történik.