Hidegzuhany ? Ránk férne


HIDEGZUHANY

Lehet, hogy ez nem a legkíméletesebb módja az ébredésnek, de amellett, hogy totális éberségre sokkolod magad, számtalan előnye van. A hideg vizes merülés aktiválja a test természetes öngyógyító erejét, így sok egészségügyi kihívás tünetét enyhíti és elősegíti az egészséges életet. 

Ha rendszeresen gyakorlod és szokásoddá teszed, a hidegvizes merülés hosszantartó változást eredményezhet az immunrendszeredben, a nyirokkeringésben, az emésztőrendszeredben. Mindez az életed minőségét javítja. 

Persze lehet, hogy nincs egy erre a célra fenntartott merülőmedencéd vagy dézsád, még így is nagyon jó eredményeket érhetsz el a saját fürdőszobádban. 

Vajon a hidegzuhany jót tesz? 

Nagyon is. A hidegvizes zuhany lehet a kezdete egy egészségesebb életnek. Íme a hidegzuhany néhány előnye: 

1. JAVÍTJA A NYIROKKERINGÉST

A nyirokrendszer egy olyan hálózat, ami az egész testen végighalad, takarítja a sejtekből a szemetet, baktériumokat és mikróbákat. A nyirokrendszer segít a testednek megtisztulni. 

A véreddel ellentétben, amit a szíved egyfolytában pumpál, a nyirokfolyadéknak nincs központi pumpája. A nyirokrendszered az izmok összehúzódásával pumpálja a folyadékot. Ezért, ha nem tornázol vagy a limbikus rendszered lelassul, a folyadék megakad és mérgek halmozódnak fel, ízületi fájdalmak, fertőzés és akár betegség képében jelentkeznek. 

A hidegvizes merülés a nyirokereket összehúzza, így a limbikus rendszer elkezdi pumpálni a nyirokfolyadékot át a testen, és kiöblíti a szemetet az adott területről. A hidegvizes merülés vagy zuhany egyik haszna, hogy arra késztetik az immunrendszer fehérvérsejtjeit, hogy támadják meg és pusztítsák el a nyirokfolyadékból nemkívánatos anyagokat. Ez egyfajta dominóhatás – a hideg víz befolyásolja a nyirokrendszert, ami hatással van az immunrendszerre, mindez végül arra vezet, hogy boldog és egészséges leszel. 

2. JAVÍTJA A KERINGÉST

Ritkán gondolkodunk a szív- és érrendszeri keringésre, de ez az egész egészségünk és jólétünk egyik legkritikusabb összetevője. A rossz szív- és érrendszeri keringés veszélyezteti a véráramlást, ezáltal megterhelve a szívet. Ez végül olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a fáradtság, fejfájás, magas vérnyomás, izomgörcsök vagy akár szívroham és stroke.

A jobb keringés révén viszont javíthatjuk a szív egészségét, javíthatjuk a mentális teljesítményünket, fellendíthetjük az immunrendszert és a szervezet anyagcseréjét, és egyszerűen csak több erőt és energiát adhatunk magunknak, hogy az életünket a kívánt módon éljük.

A testmozgás és az étrend két jól ismert tényező a jobb szív- és érrendszeri keringést illetően. A hideg zuhanyok egészségügyi előnyei között szerepel a véráramlás serkentése. Amikor a testet hideg vízbe meríted, a véred rohan, hogy körülvegye a létfontosságú szerveidet. Ezután a szíved arra kényszerül, hogy hatékonyabban pumpáljon, és a vért átjuttatja az összes éren, és tested minden részét ellátja a szükséges oxigénnel és tápanyagokkal. Ha ezt rendszeresen elvégzed, elősegítheti az egészséges vérkeringést és az egészséges testet.

3. CSÖKKENTI AZ IZOMGYULLADÁST

Volt már részed nagy intenzitású edzésen úgy, hogy másnap reggel fájdalmasan ébredtél fel? Mit szólnál egy új mozgásformához, ami tovább lükteti az izmaidat? Ezt a fizikai kellemetlenséget késleltetett izomfájdalomnak nevezzük, és annyira fájdalmas lehet, hogy azonnal a gyulladáscsökkentőért nyúlnak egyesek, hogy enyhítsék a fájdalmat. Legtöbbször az emberek nem tudják elviselni az új vagy megnövekedett mozgással járó fájdalmat, és ürügyként használják arra, hogy ideiglenesen vagy szélsőséges esetben teljes egészében abbahagyják az edzésprogramot.

Az izom késleltetett fájdalma így magyarázható: minden olyan tevékenység, amely az izmaidat az általuk megszokott határokon túl hajtja – még a háztartási házimunkát is, ha egyébként főleg ülőmunkát végzel – mikroszkopikus szakadásokhoz vezethet a rostokban és gyulladást okozhat a szövetben. A szakadások és a gyulladás okozzák a fájdalmat.

A hidegvizes merülésről tudományosan is bebizonyosodott, hogy segít ellensúlyozni ezeket a mellékhatásokat. A hideg zuhany vagy hideg fürdő egyik előnye, hogy csökkenti a sérült szövetek hőmérsékletét és összehúzza az ereket. Ez segíti a duzzanat és a gyulladás csökkentését, sőt az idegvégződések elzsibbadását is, ami azonnali enyhüléssel jár. Ez az oka annak, hogy a hivatásos sportolók fárasztó edzést követően jégfürdőt vesznek.

Természetesen nem kell komoly sportolónak lenned ahhoz, hogy Te is élvezd a hidegvizes merülés előnyeit. Ha egyszerűen csak veszel egy gyors hidegvizes zuhanyt az edzőterem vagy a ház körül végzett nehéz munkák után, az már segíthet csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást. És ha beépíted a hidegvizes merülést/zuhanyt a napi rutinba, és kihasználod a hidegzuhany előnyeit, előfordulhat, hogy nem kell tablettákhoz nyúlnod, mert találtál egy egyszerű, természetes módot a gyógyulás felgyorsítására.

4. NÖVELI A BOLDOGSÁGSZINTET

Rosszul érzed magad? Próbálkozz a hideg zuhannyal. Felületes kezelésnek tűnhet, de a hidegvizes merülés előnyei valójában mélyebbre nyúlnak, mint gondolnád, amikor a hangulat növeléséről van szó. Egy 2007. évi tanulmány megállapította, hogy a hidegvizes zuhany segíthet a depresszió tüneteinek kezelésében, és kedvezőbb lehet, ha rutinszerűen alkalmazzák, mint a vényköteles gyógyszerek.

Ennek oka a dopaminerg transzmisszió stimulálása a mezokortikolimbikus és nigrostriatális úton. Magyarul a hideg víz hangulatnövelő neurotranszmitterek árvízét idézi elő, amelyek boldoggá tesznek. Egy másik tanulmány, amely elemezte a rendszeres téli úszás hatását az úszók hangulatára, azt mutatta, hogy négy hónapos rutin hidegvizes úszás után az alanyok energikusabbak és aktívabbak voltak, mint a kontrollcsoport.

Tehát legközelebb, amikor depressziós vagy, mérlegeld a hideg víz előnyeit, legyen az óceán, tó vagy egyszerű hideg zuhany. Észre fogod venni, hogy a víz létfontosságú szerepet játszik a test és az elme boldogságában.

5. SEGÍTI A FOGYÁST

Ha rutinszerűen gyakorolják, a hidegvizes merülés fokozhatja az anyagcserét. A hideg víz nemcsak arra kényszeríti a tested, hogy keményebben dolgozzon a melegen tartásért – kalóriát éget közben – hanem egy nem várt hatása is van a termelt zsír típusára is.

Egy 2009-es tanulmány szerint a kutatók megállapították, hogy a hideg víz elősegítheti az egészséges barna zsírok termelését, ami a testünk által melegítésre szolgáló jó zsír. A barna zsír akkor aktiválódik, amikor extrém hidegnek van kitéve, és segít kiküszöbölni a fehér zsírt, azaz a testzsírt, amely felhalmozódik a derékvonalak és a combunk körül, ha túl sok kalóriát fogyasztunk.

Noha a hidegvízbe merülést nem szabad az egészséges táplálkozás és a testmozgás pótlásának tekinteni, azonban kiváló kiegészítője azoknak.

TEHÁT JÓ A HIDEGZUHANY?

Igen. Kihívást jelenthet az agyad és a tested kondicionálása a hidegvizes merülés elfogadására, elviselésére és elsajátítására, ám rövid és hosszú távon is megéri az egészségügyi előnyei miatt. Képes leszel aktiválni a tested természetes gyógyító képességeit, hogy megfelelően támogasd fizikai és mentális állapotodat, és valószínűleg egészségesebb és boldogabbnak is érzed majd magad.

Még ha gyors hidegvizes zuhannyal kezded is, és csak rövid ideig csökkented a bőr hőmérsékletét, az eredmény drámai lehet. Mérlegeld hát a hideg zuhany előnyeit, akár azért, hogy extra adag energiád legyen naponta, vagy tartós változást szeretnél a jövőben.